top of page

Rondom de veenvaart

E-Chopper huren drenthe

Woest en ledig’ was het in Drenthe in vroeger tijden: zo ook in het veenvaartgebied in Zuidoost-Drenthe. Met het winnen van turf kwam dit gebied in ontwikkeling. Turfwinning voor eigen gebruik, voor brandstof van steenbakkerijen en aardappelmeelfabrieken en later als verkoop voor economisch gewin.

 

 

Voor de winning moest het door de eeuwen heen gevormde hoogveen ontwaterd worden: er ontstond een uitgebreid wijk- en kanalenstelsel waardoor de later gewonnen turf ook weer vervoerd kon worden in aansluiting op al bestaande waterwegen. 

DSCN5575-1.jpeg

elektrische scooter huren

DSC00793-scaled.jpeg

De turfwinning is verleden tijd, het nog resterende hoogveen wordt nu internationaal gezien als een uniek gebied qua flora en fauna. Het landschap vertoont nog altijd de kenmerken van het ‘woest en ledige’ karakter van weleer.

Gedurende de route komt u de veenvaart meerdere malen tegen. De route begint in Klazienaveen. Klazienaveen is het grootste dorp langs de route met ongeveer 12.000 inwoners.


Deze veenkolonie is in de 19e eeuw gesticht door W.A. Scholten en hij noemde het dorp naar zijn vrouw Klaziena. De firma Scholten bouwde er rond 1870 een turfstrooiselfabriek. Nu wordt er veen verwerkt tot koolstof en de dampende schoorsteen getuigt daar van.

Daarnaast gaat de route door Klazienaveen-Noord. Dit is het kleinste dorp langs de veenvaart, het telt ongeveer 200 inwoners. De vervening in dit gebied is grotendeels uitgevoerd door de firma Scholten. Van het veen werd eerst turf gestoken en later werd er turfstrooisel en potgrond van gemaakt. Na de vervening werd de uitstekende dalgrond gebruikt voor akkerbouw.

Gedurende de route komt u door verschillende landschappen. U rijdt door het bos, komt over het veen en rijdt natuurlijk langs het water! Deze route gaat over verharde en onverharde fietspaden. Heeft wat meer bochten dan de Bargerveen route. Deze route kan daarom iets technischer worden gezien. Echter is die nog makkelijk te doen!

Onderweg komt u langs meerdere eet en drink gelegen heden. Even snel een patatje eten? Eigen eten en drinken om onderweg te picknicken? Of toch wat uitgebreider lunchen? De keuze is aan u! Er zijn onderweg genoeg locaties om even te stoppen (bankjes, uitkijktoren of de koolstof fabriek.. ;)

 

Kom kijken en genieten van dit prachtig stukje Nederland. Maar doe het zonder overlast voor de natuur en de dieren.

 

Daarom doen wij het Silent!

Veenvaart-overzicht-U.webp
bottom of page